Smutna prawda o tym, że grzyby pokonują nas na każdym froncie

Grzyby, w powszechnym mniemaniu, są gatunkiem, który nie ma specjalnie nic do zaoferowania

Jak to możliwe?

Grzyby, w powszechnym mniemaniu, są gatunkiem, który nie ma specjalnie nic do zaoferowania. Niepozorne, bagatelizowane, a już na pewno nie będące przedmiotem żywiołowych dyskusji. Po lekturze W czym grzyby są lepsze od ciebie? Marty Wrzosek podejście do nich zmieni się całkowicie. Nie tylko ze względu na to, że w przystępnej formie wywiadu dowiemy się, jak intensywny prowadzą żywot. Otworzy się przed nami świat możliwości niedostępny dla ludzi. To bardzo dziwne, że przez setki tysięcy lat zaniedbaliśmy się na tyle w rozwoju, że przebijają nas o głowę (tu bardziej o kapelusz) jakieś leśne jądrowce!

Grzyby są lepsze już na starcie, występują we wszystkich strefach klimatycznych, rosną na pustyniach i pod pierzyną śnieżną, a nawet pod wodą i głęboko w ziemi. Żywią się wszystkim, od małych bakterii, poprzez bezkręgowce, na które z lenistwa nie polują, ale je zwabiają, aż po plastik, który nie ulega biodegradacji. Ba! Nawet najstarsze kanadyjskie skamieliny posiadają ich ślady, co może oznaczać, że spokojnie istniały miliard lat temu. Nie opuszczają nas na krok, czasami dosłownie, ponieważ w nas samych rozwija się kilka ich gatunków, a jak dodamy do tego drożdżaki wyjdzie na to, że oddychamy i przebywamy w środowisku pełnym zarodników.

 

Jak ugryźć temat?

Na usprawiedliwienie naszej niewiedzy możemy przytoczyć fakt, że co roku odkrywa się prawie dwa tysiące nowych odmian grzybów. Autorka oczywiście nie poświęca uwagi wszystkim, bo z pewnością objętość książki zaskoczyłaby wszystkich, ale skupia się na grupach i poddaje je analizie pod różnymi kątami: sposobem rozmnażania, żywienia, bytowania, zastosowaniem oraz postacią, pod jaką występują. Każde zagadnienie stara się przedstawić w formie ciekawostki, starając się znaleźć korelacje między grzybami a ludzkimi zachowaniami. Celowo antropomorfizuje, by ukazać różnice, ale też zdecydowaną przewagę grzybów nad ludzkim wachlarzem możliwości. Terminologia naukowa jest tu wpleciona subtelnie, nie dominuje tekstu, przez co książkę czyta się z łatwością i można po nią sięgnąć posiadając zerową znajomość tematu.

Grzyby wykorzystywane są jako dobrodziejstwa ludzkości, mają zastosowanie spożywcze, przemysłowe, a nawet artystyczne. Co ciekawe ci niepozorni buntownicy nie pozwalają się sztucznie hodować i musimy zdać się na ich łaskę występowania. Dzięki prawie setce z nich mamy szeroką paletę medykamentów uśmierzających ból, możemy poprawić jakość naszych środków czystości oraz sporządzić samemu pyszny posiłek w kilka minut. Ważnym jest, by wiedzieć jakie wybrać, a w tym pomoże zamieszczony atlas jadalnych grzybów, w którym autorka tłumaczy dokładnie ich wygląd, by zbierający nie miał żadnych wątpliwości co do tego, że zebrał właściwe.

Book obraaz autorstwa freepik - www.freepik.com